Zmarł znany specjalista z zakresu żywienia, twórca słynnej diety zwaną od jego nazwiska dietą Montignaca. Miał 66 lat.
Wydał dwadzieścia książek tłumaczonych na ponad 25 języków i stworzył metodę odchudzania, którą wypróbowały miliony ludzi na całym świecie. Michel Montignac, uznany ekspert w dziedzinie badań naukowych w zakresie żywienia, zmarł miniony weekend.
Pod koniec lat siedemdziesiątych Michel Montignac zdecydował zająć się badaniami w zakresie żywienia, aby pomóc rozwiązywać problemy związane z nadwagą i otyłością. Początkowo robił karierę w branży farmaceutycznej i podjął studia z zakresu nauk politycznych. Jako pierwszy wpadł na pomysł wykorzystania koncepcji indeksu glikemicznego (IG) w diecie mającej na celu utratę na wadze. Pod koniec 1987 roku jego słynna książka "Je mange donc je maigris" (wydana po polsku pod tytułem „Jeść aby schudnąć") odniosła bezprecedensowy sukces w swojej dziedzinie z ponad 16 milionami sprzedanymi egzemplarzami.
W ostatnich latach Michel Montignac popularyzował swoją metodę w Internecie. - Zrobimy wszystko, aby dalej wspierać dzieło jego życia poprzez reedycje, popularyzować oznakowanie żywności o niskim IG, które samodzielnie opracował i oczywiście lansować metodę odchudzania, którą propagował w Internecie, powiedziała córka dietetyka, Sybille.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »