kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Polacy kochają pizzę. Najczęściej wybieramy Margheritę
2014/2/4 23:47:52

W najbliższą niedzielę 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. To danie cieszy się ogromną popularnością i uznaniem nie tylko miłośników dobrego jedzenia, ale też profesjonalnych znawców kuchni. Polacy kochają pizzę, a zwłaszcza tradycyjną Margheritę. Sięga po nią ponad 60 procent rodaków.

Pierwsza pizza powstała w starożytnym Egipcie, w kształcie płaskiego, okrągłego chleba. Kolejna jej odmiana pojawiła się w Grecji, w postaci chlebka smarowanego oliwą i czosnkiem oraz posypywanego ziołami. W takiej formie trafiła do Włoch, gdzie dodano do niej sos pomidorowy, który z biegiem lat stał się jej nieodłącznym elementem. Pizza aż do XIX w. była przede wszystkim przysmakiem chłopów i biedoty. Zmieniło się to za sprawą królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej, która podczas uroczystej kolacji w Neapolu spróbowała tej prostej potrawy. Smak pizzy tak ją uwiódł, że na swoim dworze zatrudniła „pizzaioli” (osoba robiąca pizzę). Ulubioną pizzą królowej Małgorzaty była przygotowana i nazwana na jej cześć „Margherita”, w której skład wchodziła kompozycja w kolorach włoskiej flagi: mozzarella (biały), pomidory (czerwony) i bazylia (zielony).

Choć z upływem czasu powstaje coraz więcej rodzajów pizzy, to nieprzerwanie od lat króluje neapolitańska, której jedną z odmian jest właśnie Margherita. Ta oryginalnie wypiekana w Neapolu składa się z pomidorów San Marzano oraz sera mozzarella z krowiego mleka. Ciasto wyrabiane jest z mąki typu 0 lub 00 oraz neapolitańskich lub browarnianych drożdży. Powinno być ugniatane ręcznie lub przy użyciu miksera wieloobrotowego, a jego grubość nie może przekraczać 3 milimetrów. Gotowa pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 stopni w piecu opalanym dębowym drewnem.

Z miłości do smaku

Pizza cieszy się niesłabnącym uznaniem zarówno wśród profesjonalnych znawców kuchni, jak i miłośników dobrego jedzenia. Polacy kochają ją przede wszystkim za niepowtarzalny smak (62 proc.) oraz możliwość skomponowania ulubionych składników (34 proc.). Najchętniej wskazywane dodatki to: pomidory, pieczarki, szynka, salami, cebula, papryka, oliwki, kukurydza, owoce morza oraz różnego rodzaju sosy. Z badań marki MOSSO wynika, że ponad 60 proc. Polaków wybiera Margheritę. Popularne są również: Americana z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą (56 proc.), Hawajska z szynką i ananasem (53 proc.) oraz Pepperoni z kiełbaską pepperoni (48 proc.). Inne chętnie wybierane to: Capricciosa z szynką, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami (43 proc.), Caprese z pomidorami i pesto ze świeżej bazylii (41 proc.), Wegetariańska z brokułami, papryką, pomidorami i kukurydzą (35 proc.), Carbonara z serem corregio, bekonem, pieczarkami, cebulą i świeżą bazylią (35 proc.), Farmerska z grillowanym kurczakiem, papryką, pieczarkami i cebulą (27 proc.) oraz Europejska z szynką, wołowiną, pieczarkami i oliwkami (23 proc.).


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: jedzenie, jedzenie na wynos, pizza


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »